Badkamer Onderhoud

Handige tips nodig voor het onderhoud van je nieuwe design badkamer? Of heb je al luxe RVS kranen, solid surface en eikenhout in je badkamer? Op deze pagina lees je de belangrijkste tips voor het onderhoud van je badkamer. Onze materialen zijn erg duurzaam, met het juist onderhoud zorg je dat je badkamer nog langer meegaat!

Het onderhoud van je badkamer hoeft niet veel tijd te kosten. Regelmatig schoonmaken voorkomt grotere onderhoudsbeurten. Solid surface, RVS en eikenhout zijn onderhoudsarm wanneer je ze op de juiste manier behandeld. Op deze pagina lees je hoe je dat het beste aan kunt pakken. Zo heb je langer plezier van je badkamer!

Sneek design badkamer project

Solid Surface onderhoud

Solid Surface producten vereisen minimaal onderhoud voor dagelijkse reiniging. Een veeg met een zachte vochtige doek om oppervlakkig vuil te verwijderen is voldoende. Solid Surface vraagt voor het dagelijks onderhoud geen speciale zorgen. Vloeistoffen kunnen in het materiaal bijna niet doordringen. Hierdoor blijft de vorming van vlekken beperkt voor de meest gebruikte badkamerproducten. Toch raden wij aan om gevormde vlekken meteen te verwijderen, zo voorkom je dat er permanente vlekken in je Solid Surface verschijnen.

Solid Surface schoonmaken

Voor het onderhouden en schoonmaken van Solid Surface, is het handig om met een paar dingen rekening te houden. Bij hardnekkig vuil kan er een licht schuurmiddel gebruikt worden. We raden producten af die op aardolie gebaseerd zijn, zoals aceton, thinner en/of andere oplosmiddelen. Deze middelen kunnen schade veroorzaken aan Solid Surface producten. Persoonlijke hygiëneproducten en cosmetica zijn niet schadelijk.

Afhankelijk van de hardheid van het water kan er (net zoals op alle andere oppervlakten) kalkafzetting optreden. Deze kan gewoon worden verwijderd met een zachte schuurcrème of  antikalk-product, dat geschikt is voor massieve of delicate oppervlakten. Na het gebruik van antikalk producten moet je wel even grondig naspoelen.

Eikenhouten badkamermeubels onderhoud

We kennen allemaal die vervelende kringen, vlekken en spetters op onze houten meubelen. Het is daarom belangrijk om je meubel regelmatig te onderhouden. Wij leveren olie voor onderhoud van je meubel en raden aan om je meubel twee keer per jaar te “voeden”. Bij intensief gebruik is het goed om hier niet van af te wijken. Het hout neemt de olie op en zal weer waterafstotend werken, zo heb je minder werk van je badkamer onderhoud.

Het beste wat je kunt doen is natuurlijk deze kringen, vlekken en spetters voorkomen. Houd je eikenhouten badkamermeubels daarom zoveel mogelijk droog. Leg er vooral ook geen natte handdoeken of washandjes op en voorkom bekers of tandenborstel houders op het meubel.

Waar je op moet letten bij eikenhouten badkamermeubels

  • Geoliede werkbladen en badkamermeubels zijn niet vrij van onderhoud. Wij leggen een betrouwbare basis, maar voor een leven lang plezier is het raadzaam nog enkele malen na levering te oliën en 2x per jaar te voeden bij intensief gebruik. Wij hebben olie voor bijwerken of onderhouden in het assortiment.
  • Zoals voor veel materialen in de badkamer is afdoende ventilatie bepalend voor de levensduur. Meubels die afgewerkt zijn met kunststof folie, spuitlak of olie zijn gebaat bij zo snel mogelijk drogen na gebruik. Zorg dat water of vocht niet afgedekt worden door een handdoek of accessoires, dit geeft vochtplekken.
  • Zorg dat de wand voldoende stabiel en vlak is. Eventueel kunt u extra grondhout aanbrengen bij lichte scheidingswand. Cellenbeton, metselwerk of gipsblokken zijn doorgaans sterk genoeg bij gebruik van passende pluggen of keilbout.
  • De bodemdikte van de waskom of wastafel en het massieve hout van onderliggende werkblad zijn vaak niet te overbruggen met een gewone click-waste. Wij leveren een afvoerplug die een verlengde schroefdraad heeft.

RVS Kranen en Douches onderhoud

RVS kranen en douches zijn prachtige producten met een legio aan mooie eigenschappen. Eén daarvan is dat RVS niet roest, mits we RVS reinigen en regelmatig onderhouden.

RVS staat voor Roestvast staal. dit is een ijzerlegering met chroom en nikkel dat een zekere vastheid geniet tegen corrosie. Dat RVS zo goed beschermd is tegen roestvorming komt door een dunne chroomoxide huid, die beschermt tegen oxidatie. Is deze beschermlaag niet aanwezig doordat het RVS beschadigd is en/of aangetast door agressieve schoonmaakmiddelen, dan is het RVS aan roestvorming onderworpen. Let er daarom goed op waarmee je schoonmaakt en spoel goed na, dan kan roestvast staal probleemloos een mensenleven mee.

Wanneer je het RVS niet goed onderhoudt en niet regelmatig schoonmaakt, zal er vuilafzetting op het RVS ontstaan. Dit is zonde. Chlorides kunnen de beschermlaag aantasten en metaalzouten vormen, met als gevolg dat er op RVS alsnog corrosie optreedt.  Met het onderhoud van RVS producten zorg je er voor dat het vuil op het RVS wordt verwijderd en de beschermlaag van het RVS in tact blijft.

Met andere woorden: roestvast staal is geen onderhoudsvrij materiaal, we mogen wel stellen dat het onderhoudsarm is.

Schoonmaken van RVS kranen en douches

Voor het dagelijks schoonmaken van RVS kranen en douches is een doekje met heet water voldoende. Maak het RVS schoon met deze natte, warme doek en droog het na met een droge doek.

Wil je je RVS kranen reinigen, omdat er vuil of aanslag op je kraan zit, dan is het van belang te reinigen met speciale RVS reinigingsproducten. Deze zijn te verkrijgen in speciaalzaken, bouwmarkten, supermarkten etc. Gebruik nooit agressieve middelen zoals bijvoorbeeld chloor of cementsluier verwijderaar. Deze tasten de beschermlaag van het RVS aan, waardoor uiteindelijk roestvorming kan ontstaan. Mochten deze schoonmaakmiddelen toch met het RVS in contact komen. Spoel het RVS dan goed schoon, zodat ze niet op het RVS achterblijven en de beschermlaag kunnen aantasten.

Er zijn verschillende goede RVS onderhoudsproducten verkrijgbaar, voor het onderhoud van RVS op een eenvoudige en verantwoorde manier.

  • RVS vuil verwijderaar
  • RVS schoonmaak product: oxiden worden grondig verwijderd en er wordt een beschermend laagje op nanoschaal aangebracht.
  • Roest verwijderaar: indien RVS toch wordt aangetast door chlorides, dan kunnen kleine roestplekjes verwijderd worden met een RVS roest verwijderaar.
  • Verzorg het product altijd na met een RVS schoonmaak product, zodat de beschermende laag weer wordt hersteld.
  • Spoel het RVS altijd goed na met water.

Om de juiste balans te vinden en optimaal te kunnen genieten van je RVS kranen en douches, moet je het RVS dus goed onderhouden! Met goed onderhoud kunnen RVS kranen een mensenleven mee!

RVS buitendouches onderhoud

RVS is een duurzaam en oersterk materiaal dat zonder moeite jarenlang mee gaat. Maar ook RVS buitendouches kunnen zo nu en dan wel wat aandacht en verzorging gebruiken. Het roest dan wel niet maar het kan wel zijn mooie glans verliezen en er kunnen vlekken ontstaan. Deze vlekken worden ook wel theevlekken genoemd. Theevlekken kunnen gemakkelijk voorkomen worden. Mochten er toch theevlekken op je RVS ontstaan zijn? Geen paniek, met de juiste behandeling kunnen de theevlekken ook weer verwijderd worden.

Theevlekken en RVS buitendouches

Theevlekken zijn lichtbruine vlekken op het RVS. Deze vlekken ontstaan meestal op RVS dat zich dichtbij zee bevindt. Zoute zeelucht brengt een beetje zout in zich mee. Zout hecht zich aan het oppervlakte van RVS en vormt daarmee bruinachtige vlekken. Op gladder RVS zal het zout zich minder snel hechten en daardoor minder snel theevlekken vormen.

Er zijn verschillende RVS soorten, de ene soort is gevoeliger voor theevlekken dan de andere. RVS 316 is het minst gevoelig voor theevlekken. Wij adviseren daarom altijd om te kiezen voor RVS 316, wanneer je een RVS buitendouche in een kustgebied wilt plaatsen. Daarnaast is het belangrijk dat het oppervlak regelmatig gereinigd wordt met een speciale RVS reiniger.